Valencijská paella

28.10.2013 19:10
Pro 4 osoby
Ingredience:
  • 400 g kuřecího masa
  • 400 g králičího masa
  • 150 g zelených fazolek
  • 200 g fazolí
  • 150 g červené papriky
  • 200 g rajčatového pyré
  • 1 chilli paprička
  • šafrán
  • 400 g rýže
  • 1,2 l zeleninového vývaru
  • sůl
  • 8 lžíc olivového oleje
  • sladká paprika
  • sůl
 
Historie paelly:
První paella vznikla ve Valencii jako tradiční jídlo, které odráží fantasii a chutě místní populace. Bylo to jídlo chudých,  kteří se scházeli na oběd, který připravovali ze všeho, co měli. Na konci 19. století se paella dostala do jídelních lístků restaurací a kiosků na valencijských plážích, kde ji mohl ochutnat zbytek Španělů a turistů. Dnes patří valencijská paella mezi nejoblíbenější španělská jídla na celém světě. Slovo paella pochází z latinského "patella", což znamená pánev, respektive velkou železnou pánev
 
Příprava paelly:
Nejdříve očistíme a nakrájíme na malé kousky kuře a králíka. Poté je dáme do pánve s trochou olivového oleje a trochou soli. Maso necháme zrůžovět alespoň na 10-15 minut. Nezapomeňte kousky masa obracet ze všech stran. Mezitím si nakrájejte na kousky zelené fazolky a papriku. Jakmile je nazlátlé, přidejte kousky fazolek a papriky. Smažte 10 minut. Pak přidejte bílé fazole. Po pár minutách přidejte rajčatové pyré a trochu vývaru. Promíchejte a okořente chilli, sladkou paprikou a šafránem. Dobře promíchejte osolte a vložte také rýži. Od teď rýži nemíchejte. Přidejte dostatek vývaru a nechte vařit 7-8 minut na silném plamenu. Po 8 minutách snižte plamen a nechte vařit dalších 10 minut. nezapomeňte dolévat vývar tak, aby se rýže nemohla připálit. Po 18 minutách zkontrolujte rýži ve středu pánve. Pokud je rýže uvařena, vaše paella je hotová a můžete podávat. Dobrou chuť!