Valencijská paella
28.10.2013 19:10

Pro 4 osoby
Ingredience:
- 400 g kuřecího masa
- 400 g králičího masa
- 150 g zelených fazolek
- 200 g fazolí
- 150 g červené papriky
- 200 g rajčatového pyré
- 1 chilli paprička
- šafrán
- 400 g rýže
- 1,2 l zeleninového vývaru
- sůl
- 8 lžíc olivového oleje
- sladká paprika
- sůl
Historie paelly:
První paella vznikla ve Valencii jako tradiční jídlo, které odráží fantasii a chutě místní populace. Bylo to jídlo chudých, kteří se scházeli na oběd, který připravovali ze všeho, co měli. Na konci 19. století se paella dostala do jídelních lístků restaurací a kiosků na valencijských plážích, kde ji mohl ochutnat zbytek Španělů a turistů. Dnes patří valencijská paella mezi nejoblíbenější španělská jídla na celém světě. Slovo paella pochází z latinského "patella", což znamená pánev, respektive velkou železnou pánev
Příprava paelly:
Nejdříve očistíme a nakrájíme na malé kousky kuře a králíka. Poté je dáme do pánve s trochou olivového oleje a trochou soli. Maso necháme zrůžovět alespoň na 10-15 minut. Nezapomeňte kousky masa obracet ze všech stran. Mezitím si nakrájejte na kousky zelené fazolky a papriku. Jakmile je nazlátlé, přidejte kousky fazolek a papriky. Smažte 10 minut. Pak přidejte bílé fazole. Po pár minutách přidejte rajčatové pyré a trochu vývaru. Promíchejte a okořente chilli, sladkou paprikou a šafránem. Dobře promíchejte osolte a vložte také rýži. Od teď rýži nemíchejte. Přidejte dostatek vývaru a nechte vařit 7-8 minut na silném plamenu. Po 8 minutách snižte plamen a nechte vařit dalších 10 minut. nezapomeňte dolévat vývar tak, aby se rýže nemohla připálit. Po 18 minutách zkontrolujte rýži ve středu pánve. Pokud je rýže uvařena, vaše paella je hotová a můžete podávat. Dobrou chuť!