Kuře na hříbkách a cibulkách
28.10.2013 21:54

Pro osoby:
Ingredience:
- 1 kuře
- 200 g malých cibulek
- 2 stroužky česneku
- 4 větvičky rozmarýnu
- 8 lístků šalvěje
- sůl
- pepř
- 80 g másla
- 50 g brambor
- 200 ml bílého vína
- 100 g hřibů
- 200 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 3 lžičky koření na kuře
- olivový olej
Příprava:
Očistíme a připravíme kuře tak, abychom ho mohli naplnit. Do kuřete vložte 40 g rozmělněného másla, 2 lžičky koření na kuře a nadrobno nakrájený česnek. Dovnitř ještě vložte ještě dva snítky rozmarýnu a 4 lístky šalveje. Kuře zašíjte kuchyňskou nití. Vložte do hrnce a z každé strany opečte do zlatova na zbylém másle. Kuře ještě posypte zbylým kořením na kuře. Přidejte trochu olivového oleje a pozor, abyste olej nepřipálili. Jakmile bude kuře nazlátlé, přidejte bílé víno a duste. Na další pánev si připravíme 2 lžíce olivového oleje a vložíme malé cibulky v celku. Necháme je zrůžovět asi na 10 minut. Mezitím oškrábejte brambory, umyjte je a nakrájejte
na kostičky.
Přidejte k cibulkám s lístky šalvěje a rozmarýnem. Přidejte lžičku kuřecího koření a pečte 10 minut. Občas zamíchejte. Mezitím umyjte hříbky a pak přidejte k bramborám a pečte další 2 minuty. Poté vše přidejte ke kuřeti. Přilejte vývar, osolte a přikrýjte pokličkou. Nechte vařit asi 20 minut. Občas zkontrolujte, případně přilejte vývar. Kuře v průběhu vaření otočte. Po 20 minutách sundejte pokličku a nechte 10 minut opéct. Nakonec kuře vyndáme. Zbylé ingredince naservírujeme na velký tác a na vrch naaranžujeme kuře s hříbky. Dobrou chuť!